АНА СОТИРОВА

Президент на Българската асоциация за културен обмен в Милано

Президент на Българската асоциация за културен обмен в Милано, организатор на Българската пролет в Милано – Ана Сотирова.

Родена e в китното черноморско градче Поморие. Учи в Немска езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас, а след това една година българска и немска филология  в пловдивския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Но междувременно започва работа в една италианска фирма в Пловдив и това я кара да промени решението си да специализира филология. Продължава образованието си в съвсем друго направление: счетоводство и фирмен контрол към УНСС. Едновременно с това започва да учи италиански, което помага на работата й в Пловдив. След дипломирането си се връща в родния си град и започва работа в голяма датска фирма, работи за нея близо 10 години. Докато не се запознава с човека, който ще стане неин съпруг и животът й ще продължи в Милано. Вече от 12 години заедно с него е в съвсем различно професионално поприще – имат собствена фирма за видеопродукции.

Ана, защо избра Милано?

Всъщност не съм избирала Милано! Запознах се със съпруга ми в България по работа. След шестмесечна връзка от разстояние и няколко полета той ми предложи да дойда при него в Милано.

 

Каква е целта на Българската асоциация за културен обмен в Милано?

Нашата цел е да съхраним и предадем на децата си любовта към българския фолклор, да покажем красотата му на възможно най-широка публика, но и да се забавляваме заедно, обединени от общи интереси и произход.

 

Какво са за теб народните танци?

Връзката с българските народни танци започна за мен още от 9-годишната ми възраст. Танцувала съм в детски и юношески състави, а по-късно и в непрофесионален клуб за възрастни в Поморие. След почти 8-годишно прекъсване, идвайки тук в Милано, аз съм много щастлива, че имах възможността да открия и да продължа и тук с тази моя любов към българските танци във Фолклорна работилница „Ритмика“ с хореограф Станимир Минев към Българска асоциация за културен обмен.

 

Как се възприемат българската култура и фолклор в Милано?

Италианците искрено се радват на ентусиазма ни и на красотата на нашите танци, музика и народни костюми в богатството им на цветове!

 

Приличат ли си българските и италианските семейства?

Семействата са съставени от хора, така че не мисля, че зависи от националността, а по-скоро от взаимоотношенията между членовете в едно семейство. Италианските и българските семейства могат да бъдат много еднакви в ежедневните си грижи и задължения, но и много различни в начина на отношение един към друг

 

Връщаш ли се често в България?

Връщам се предимно лятно време в България, защото аз съм от Поморие и обожавам възможността да прекарам отпуската си на море, но едновременно със семейството си и дългогодишните ми приятели.

 

Любимото ти място в Милано?

Едно от любимите ми места в Милано са Navigli! Невероятен дух и атмосферата излъчват. Но извън Милано най-разтоварващото място за мен е езерото Комо. Чуствам се както се разбира по-близо до дома си там където има вода! Създава ми усещане за уют и безгрижие като в детството ми!

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP