МАУРИЦИО ФЕРРЕРИ – ПОСЛАНИК НА ИТАЛИАНСКАТА КУЛТУРА ПО СВЕТА

Маурицио Феррери отваря “La Dolce Vita”, първия си ресторант, в София.

Маурицио Феррери отваря “La Dolce Vita”, първия си ресторант, в София. През 1991 г., започва пръв да внася в България висококачествени италиански продукти: сирена и кафе, италиански вина и зехтин есктравържин. Днес основаната от него Ferreri Group e с наложено име в България, а продуктите, които предлага, са високо оценени и с отлично качество.

Икономист и маркетингов специалист в областта на типичните продукти, Маурицио е член на Италианската Федерация на Готвачите (F.I.C.), Италианската Асоциация на Сомелиерите AIS  (на която е председател в България), European School for Sommeliers  (председател в България), Интернационален институт на дегустаторите на кафе, Асоциация Разказвачи на вкуса – Brand Ambassador.

Маурицио, една невероятна творческа личност, организира или присъства на всички интересни събития в София и в България, изложения, дегустации и презентации, свързани с италианската кухня и култура. Носител на наградата  LEKYTHOS за италиански готвач и ресторантьор в чужбина. Роден в топлата земя на Сицилия, печели първо място на ХХ-то издание на конкурса за дегустация на зехтин Ercole Olivario.

Консултант за старт ъп в сферата на ресторантьорството, Маурицио е помогнал за професионалното развитие на много хора в България. Тойе и писател – автор е на книгата “Масата е пряк път” за култура и италиански рецепти със сицилиански оттенък, на справочника “Il ristorante Italiano allestero (Италиански ресторант в чужбина), на  справочника с термини за дегустация на виното „Кодекс на Виното“. През 1993 г. създава и ръководи първото списание AltrItalia (Другата Италия) в София (Маурицио Ферери е основател на първото свободно радио в Палермо и един от първите частни телевизионни канали в Сицилия.).Работи по мултинационални европейски проекти, по авторски проекти, организира курсове, участва в изложения, образова … и говори прекрасно нашия език.

Има ли конкретна причина да се установиш в София?

Никога не бях и помислял да се установя в България, когато през 1990 г. дойдох за първи път. Бях привлечен от простотата и сърдечността на хората, както казва един ваш поет и писател: “Ще те накарам да се влюбиш”. И аз се влюбих в тази земя, нищо особено, но много малки фактори.

Известен си като „посланик на италианската култура по света“. Как се чувстваш в тази роля?

Това е голяма чест и отговорност в същото време. Аз бях първият, който донесе италиански продукти в България, когато те не бяха толкова популярни, първото кафе, маслинов зехтин екстравърджин, брашна и т.н. Но всеки ден продължавам да популяризирам и представям италианските продукти. Аз съм влюбен в италианската култура във всичките й аспекти. Трябва да кажа, че що се отнася до културата, българите са много подготвени и понякога ме затрудняват, знаейки подробности и новости, които наистина са много интересни и трудни за намиране.

Наистина ли масата е пряк път?

Да, на масата бариерите падат, има доверие и някои задръжки падат, човек е повече себе си. Разстоянията се „скъсяват”, така че може би трябва да бъдем по-често на масата.

 

Ferreri Group е динамична и активна компания, ти също си известен като много активна личност в българо-италианското общество. Какви нови проекти предстоят?

Имаме много проекти и мечти. Да започнем с първия, който се свързва с предишния въпрос: бих искал да създавам институционални срещи, редовни срещи, които да позволят на италианската общност да се интегрира помежду си, както и с многобройните български приятели, които обичат Италия.

Ще ги наречем “Convivio”, Да живеем заедно. Търсим място, където да ги правим, а в същото време имаме проект за италиански пазар, където могат да се купят подбрани италиански продукти на достъпни за всички цени – както за тези, които имат възможност да харчат, така и за хората, които трябва да си правят сметките, за да изкарат до края на месеца и не искат да се откажат от добрите продукти. Сега в България живеят много италианци: пенсионери,  студенти, както и служители в различни кол центрове.

Всичко това под знака на 2018 – Годината на италианската храна по света. За съжаление ние не се възползваме от това, което предлага Made in Italy, често го използват други и то само спекулативно. В момента обикалям България, за да организирам промоционални вечери. Бяхме в Самоков, Чипровци, скоро ще отидем в Своге, Плевен и Разград, лятото на  морето, след това до Пловдив, Стара Загора и др. Обичам да обикалям дори и малките градове, те са тези, които най-много се нуждаят от такива събития. Дори и икономически да носят по-малко удовлетворение, дават много като емоционална стойност

Как е връзката ти с Италия, често ли се връщаш? Средно, колко пъти по работа, и колко – за удоволствие?

Ходя често, както на изложения: Vinitaly е твърд ангажимент, така и за посещение и търсене на компании, три или четири пъти в годината. За удоволствие отивам само веднъж – обичам винаги да ходя на Арена ди Верона през лятото, за да гледам страхотните представления. Обичам операта, а сцената на Арена ди Верона е уникална. Възползвам се от възможността да ви поканя да посетите Сицилия. Сега има полети, дори на много ниски цени и за час и половина можете да посетите любимата ми земя и да опитате на място деликатесите, за които често говоря, и да ги сравнявате с тези, които аз приготвям.

След толкова много години добре познаваш София и България. Имаш ли любими места в София? А в България?

Банкя за мен е фантастично място, близо до София. Като цяло България има много фантастични места, където можете да прекарате приятно и спокойно. Велико Търново предлага красиви места с вили, които могат да бъдат наети за уикенд и в група, за да прекарате приятни мигове, но има и до Доспат, Белоградчик, Боровец и много други. Проблемът е, че отнесени от вихъра на работата, губим възможността да се наслаждаваме на тези места.

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP