BARBER SHOP, БИЗНЕС И МОДА
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗА МЪЖЕ

Новото лице на възродените бръснарници от миналото се вижда в много градове в Европа и по света. За това разказва младият специалист по мъжко подстригване от България, Сандро Константинов

 

Въпреки че в страни като Италия, Испания, Великобритания и Русия този бизнес като професия никога не е липсвал, новата тенденция салони само за мъже, т. нар. Barber Shop, които се грижат за модерните прически и бради, се появи в началото на 20-те години на нашия век. В България бръснарниците бяха почти изчезнали в предишните десетилетия и мъжете посещаваха “смесените” салони, където обикновено не бяха любими клиенти… Днес мъжете отново имат своя неприкосновена територия, където ходят не само за бръснарските услуги, но и за да общуват и да прекарат приятно времето си. Сандро Константинов е един от тези млади бръснари, последвали вълната. Завършил италианското училище в София, а по-късно актьорско майсторство в Нов български университет в София, Сандро открива тази професия почти случайно. Неговият Barber Shop сега се намира точно до университета.

Имате интересен професионален път. Как се роди Вашата страст към мъжкото фризьорство?

Първоначално се опитвах да си поддържам брадата сам. След много неуспехи най-накрая се научих как да боравя с бръснача и не след дълго реших да се запиша на бръснарски курс.

На какво се дължи новата тенденция Barber Shop? По какво си приличат  и  по какво се различават новите салони от едновремешните бръснарници?

Да речем, че самата мода и влиянието, идващо от чужбина, наложиха възраждането на бръснарниците и интереса към типичните прически, които се правят само там, а не във фризьорските салони. Новото са модерните визии и техники. Преди това е било запазена мъжка територия, място за мъжки разговори и клюки. Едно време мъжете са ходели на бръснар всяка седмица и дори всеки ден, те се срещали, разговаряли, пиели заедно кафе или ракия, обсъждали важни теми от обществения и личния живот.

Какво означава трицветният въртящ се знак пред всеки Barber Shop?

Червеното символизира кръвта, бялото е превръзка, а синьото – вена. На много места могат да се видят само в червено и бяло. За да го обясня, трябва да кажа, че историята на тази професия датира от древен Египет, където бръснари са били много уважавани хора, свещеници и лекари. През Средновековието бръснарите са имали право да извършват някои хирургически процедури, като вадене на зъби, кръвопускане и др. Легендата разказва, че след една такава процедура клиент излязъл от бръснарницата с превръзка, вятърът я развял, а по нея имало кръв. Затова било решено това да бъде символът на бръснарниците.

Кои са трудностите на предприемачеството в този сектор?

Има голяма конкуренция именно защото е тенденция. Но не мисля, че ще отмине, мъжете станаха по-суетни от жените в поддържането на външния си вид, прическата, брадата. И няма да искат да се откажат от чисто мъжкото си пространство, без значение какви нови стилове ще има в бъдеще.

Обичате да свирите на гайда с приятелите си, тази музика често се чува и в салона. Какво Ви привлича в този инструмент?

Да, много често правим български вечери в Sandro’s Barber Shop с мои клиенти и приятели. Гайдата ме привлече със своя дълбок и завладяващ звук. Не мислех да се развивам професионално в тази посока, но този мой интерес ме запозна с едни от най-добрите гайдари в България, от които научих много.

 

SANDO’S Barber Shop

 

 

 

 

 

 

 

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP