ХАДЖИ ДРАГАНОВИТЕ КЪЩИ В СОФИЯ

Съвсем близо до Софийската централна гара се намира един двор с четири реставрирани възрожденски къщи (от 1866 г.). Те са в различен стил – от Копривщица, Жеравна, Мелник и Банско.

Съвсем близо до Софийската централна гара се намира един двор с четири реставрирани възрожденски къщи (от 1866 г.). Те са в различен стил – от Копривщица, Жеравна, Мелник и Банско. Това е ресторантът Хаджидрагановите къщи, реставриран и отворил врати през 2004г. Историята му разказва за търговеца на вълна Хаджи Драган, който  пожелал да събере красотата на четирите български града в един двор, в своя!

 

 

Фасадите и интериорът носят различна атмосфера. Влизайки от общата градина, всеки път имаш усещането, че попадаш в различен български град. Дървените маси с везани покривки, украсата от бита на Възраждането, запалените камини и народната музика на живо те пренасят в друго време.

Менюто е богато и предлага разнообразни ястия от националната кухня, вина и ракии.

Легендата за Хаджи Драган намираме и в ресторант Хаджидрагановите изби, аранжиран като стара изба с каменни стени и бъчви. Непременно опитайте традиционните ястия, приготвени на плоча, пещ и жар.

 

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP