ЛОРА НИКОЛОВА – ЕДНО БЪЛГАРСКО БИЖУ В ИТАЛИЯ

Днес името й е бранд художествени ръчно изработени бижута – изкуство, на което да се наслаждаваш и което да носиш.

 

Лора Николова е една от тези, които имат два града в сърцето. Родена на 28 март 1982 г. в София, след диломирането си в Националната Художествена Академия в София със специалност театрална сценография решава да продължи учението си в Милано, където живее сега. През 2008 г. Лора се дипломира за втори път в  Художествената Академия Брера със специалност сценография за кино и телевизия. По време на следването си работи в сферата на модата и приложните изкуства.

 

 

Но най-голямата си страст открива в студиото за бижута Пома, където работи като дизайнер на “faux bijoux”. Там има възможността да участва и да излага творенията си на изложби като “Debustibus” с Катерина Крепакс и други артисти. След поредица от лични изложби, Лора решава да открие свое собствено творческо ателие на ул. „Алцая Навильо Павезе“ 120 в Милано. Тук развива своята страст към бижутата, експериментирайки и изучавайки целия процес на дизайна – от реализацията до разпространението в магазините, шоурумите и други обекти.

Всяко бижу е специално произведение на изкуството, вдъхновено от абстрактна дизайнерска  интерпретация.  Колиетата наподобяват архитектурни мрежи, украсени с различни компоненти, свързани помежду си в хармонични геометрии. Композициите имат особен избор на цветове и обеми, където черният цвят играе ролята на контрастен и свързващ елемент. Материалите варират от стъкло, кристали, полускъпоценни камъни, пластмаса, смола, метал и перли до елементи от папиемаше (хартия). Леки и изпълнени с живот, създадени за елегантни жени.

 

 

Защо избра Милано?

Избрах Милано, защото исках да продължа ученето си в областта на изкуствата слез завършването на Академията по изящни изкуства в София. След проучване в различни европейски градове, спечелих стипендия за магистратура в Милано. След ученето и работата в различни обрасти, се установих тук, където имам свое ателие.

 

Какво ти харесва повече в София?

Когато се връщам в София, усещам много силна чувство към родната си земя. Все едно съм свързана с невидима нишка. Мисля, че никога не бих могла да се откъсна напълно от корените си. Изпитвам силна носталгия, ако не се върна в София поне веднъж на два месеца. В самолета обичам да седя до прозореца, за да наблюдавам кацането в моя град, който дълбоко обичам, разпознавайки всеки детайл от високото (дори и несъвършенствата) и това ме разчувства много силно. Това, което ме прави истински щастлива, е да се връщам вкъщи при семейството си.

 

Би ли могла да сравниш двата града от професионална гледна точка?

Мисля, че България, независимо от огромните икономически и политически трудности на бивша социалистическа държава, има забележителен растеж през последните години. А Милано е един интернационален град в постоянна трансформация. От моя професионална гледна точка и в днешно време, смятам, че навсякъде е трудно да се развива художествена дейност. Със сигурност Милано е едно от малкото места, които промотират модата на световно ниво, а това ми дава по-големи възможности за продажба и дистрибуция на произведенията ми. Освен това продуктите „Made in Italy“ са познати и ценени по цял свят, затова смятам, че Милано (и Италия като цяло) е по-добра позиция в сравнение със София.

 

Какво правиш, когато се връщаш в София?

Когато си идвам, обичам да се разхождам в центъра на София из моите любими магазини в търсене на материали за работата ми, специфични предмети или пък интересни попадения. Особено ми харесва ул. „Шишман“,  където освен странни магазинчета и малки галерии се намират любимите ми заведения,  в които се събираме с приятели на по питие или на вечеря в някое уютно ресторантче. Много харесвам Витоша, която се издига над града и където се разхождам често със семейството ми или с приятели.

Твоето любимо място в Милано?

Любомото ми място в Милано са Навили. Намирам Навильо Гранде за особено привлекателен, както през деня с живописните типични за старо Милано къщи с вътрешни дворове и стари фабрики, превърнали се в красиви клубове/магазини, така и вечер с тълпите и оживлението на нощния живот. Другото място, което ми харесва, е районът между „Брера“ и „Корсо Гарибалди“ с много красиви барчета, специални магазини, галерии и малки бутици. А зоната с небостъргачите на Порта Нуова и пиаца „Гае Ауленти“ е особено впечатляваща.

 

www.lora-nikolova.com

 

 

 

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP