РЕНАТО ВИТОЛО

Ренато е създателят на известната група във FB ITALIANI IN BULGARIA Oggi.

Ренато Витоло е роден в Рим на 3.09.1949г. Предприемач, който живее между Рим и Шумен – двата града, които носи в сърцето си. Ренато е създателят на известната група във FB ITALIANI IN BULGARIA Oggi. Ето какво споздеи той за живота си на италианец в България.

 

Преди шест години се запознах с Иванка,  която по-късно стана моя съпруга и впоследствие България – моята втора страна. Честно казано, не знаех дори къде точно в Европа се намира. Не отричам, че в началото се колебаех даже да прекарам една седмица ваканция тук.  Но след това започнах да се чувствам толкова добре, че увеличихме пътуванията и престоя в България, ремонтирахме къщата, направихме си зеленчукова и овощна градина, накратко създадохме си подходящо жилище, където за сега разделяме годината между Рим и Шумен, града, в който живеем. Сред местнихе хора открих доброта и доброжелателност, които намирам за истински и спонтанни.

 

Трябва да кажа, че с времето бавно открих българската култура и начин на живот на тези хора. Благодарение на познанството ми с други италиански заселници и техните трудности в общуването с местните, един ден ми хрумна да създам група във Facebook, където италианци и българи, обединени от общо приятелство, да могат да се свържат, да обменят идеи, проблеми, наблюдения, съвети и т.н. И така започнах, малко за забавление … бавно групата се разшири и днес ние се приближаваме до 5000 души. Мога да кажа, че се превръща в нещо като работа. Често ми се налага да се намесвам дори в дискусии, които възникват от различието в културите и начина на възприемане на нещата, обикновено между българи, българи в чужбина, и италианци в България.

Италия не ми липсва, но аз живея там много месеци. Въпреки всичко тя е  прекрасна, защото семейството ми е там, спомените ми са там … Трябва да кажа, че България със своята завладяваща природа, с богатството си на зеленина, има за мен особен чар. Освен всичко друго, бавно откривам историята на един древен народ, преживял много, и го правя с удоволствие.”

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP