„На Мегдана на Другата България”

На 9-ти и 10-ти юни 2018г. в Милано, Италия ще се проведе четвъртото издание на пътуващия събор на българските фолклорни групи извън граница „На Мегдана на Другата България” – « Нашенските обичаи »

История и идеен замисъл на събора
Идеята за пътуващ събор се заражда през 2015 в главата на ръководителката на лионската група за български танци и песни « От Извора» Анита Екенова и подкрепена от своите ентусиазирани и талантливи момичета и момчета-изворчета създават събора « На мегдана на другата България ». А прекрасното име на събора дължим на Пламена Чемширова от група « Чемшир » (Северна Ирландия). Първото издание на събора « Гергьовденски игри » вижда бял ден на 2 май 2015 в Лион, Франция, където домакините посрещат 14 групи за български фолклор от 6 европейски страни. Идеята на събора е той да се провежда всяка година на различно място от различна група под различно мото и да дава мегдан на българските групи, творящи извън граница не само за танци и хора, но и за запознанство и обмен на опит на живо. Събора има огромен успех сред групите в чужбина. През 2016 под наслов « Пролетна закачка » традицията продължават « Луди- Млади » от Монпелие – Франция с ръководител Ива Милкова. Те посрещат в топлия средиземноморски град 20 групи от 9 европейски страни или над 400 участника на 21 май 2016. На този събор се прави и първата среща на ръководителите с цел основаването на асоциация на българските фолклорни състави в чужбина. През 2017година щафетата поема фолклорна формация « Веселие » от Валенсия, Испания с ръководител Минчо Райков. Повече от 500 танцьори от 30 състава от 10 европейски страни разтърсват Гандия с кръшни български хора, но не само. За първи път българите зад граница ще се обединят в едно голямо българско хоро без граници. Хорà ще танцуват не само всички участници в събора « На мегдана на другата България », но и техните колеги и приятели отвъд океана – « Верея », Чикаго, САЩ – организатор на 7мия фестивал « Верея » и Kлуб « Тракия », Монреал, Канада – организатор на 1вия фестивал « От Извора », както и участниците във фолклорната среща « Верея » в Стара Загора, България.
Тази година организатор на събора е група „Нашенци“ , Милано с организатор Радослава Недялкова. На 9-ти и 10-ти юни в Милано ще се съберат 43 участника от 11 страни. За първи път тази година на събора ще се даде сцена и на българската народна песен. През втория ден от събора ще имат възможност да се изявят 7 певчески групи. Темата на събора тази година е „Нашенските обичаи“. Групите ще представят тематични танци, представящи български народни обичаи като лазаруване, коледуване, сватба и други, претворени в танц. Очакваме един цветен и различен събор. Освен традиционните елемети на събора:голямото хоро и концерта на 9-ти юни, организаторите са подготвили представяне на фотографска изложба „Аз съм българка“ на фотографа Радослав Първанов, както и редица семинари с предподаватели от АМТИИ, Пловдив.

Тазгодишният организатор Асоциация за българска култура, МИЛАНО и ФГ“Нашенци“
Асоциация за българска култура е създадена на 11 април 2014г. Основна цел на асоциацията е популяризиране на българската култура и традиции в Италия. Основни компоненти на асоциацията са фолклорна група „Нашенци“, Милано, хор за народно пеене „Нашенки“ и детска фолклорна група „Нашенчета“. От тази година груата има филиали във Верона и Перуджа.
Групата по народни танци и хора по народно пеене, често имат изяви на територияа на Милано и околията, а също и в цяла Италия. Асоциацията организира инициативи от културен характер за повечето български празници.

Програма на събора

ПЕТЪК 8.06.2018

Пристигане и настаняване на групите

СЪБОТА 09.06.2018

10:30 Откриване на събора с Голямото хора на площада пред Катедралата Дуомо.

11:30 Дефиле на участниците и пристигане до концертната сцена.

12:30 ОБЯД

14:00 Начало на концертната програма.

20:00 ВЕЧЕРЯ

21:00 ХОРОТЕКА

НЕДЕЛЯ 10.06.2018

10:00 Представяне на проекта „АЗ СЪМ БЪЛГАРКА“-РАДОСЛАВ ПЪРВАНОВ

11:00 Семинар по народни танци с ПРОФ. АНДОНОВ

13:00 ОБЯД

14:00 Церемония по официалното закриване на събора

15:30 Семинар по народно пеене с проф. Бураджиев от АМТИИ.

17:30 ИЗПРАЩАНЕ НА ВСИЧКИ ГРУПИ

Магията на българските традиции ще събере в Милано повече от 800 участника, давайки им възможност да се запознаят, да се вдъхновят и най-вече да се забавляват заедно под ритмите на българската народна музика. Идеята на тези два юнски дни е да се проведе международна среща за българите, които макар и далеч от родината, съхраняват българското и спомагат за популяризирането на културата ни!
Патрон на събитието ще бъде г-жа Десислава Радева.

 

Контакти и полезна информация
Официален мейл на събора – sabor.nmndb@gmail.com
Фейсбук група на събора – https://www.facebook.com/groups/sabornmndb/

Организатор на изданието на събора „Нашенските обчаи“: РАдослава Недялкова-организатор на ФГ“Нашенци“, Милано

Телефон за връзка – +39 3667040907

Координатор на събора:

Анита Екенова Рокенстрокли – ръководител на « От Извора », Лион, основател и координатор на пътуващ събор « На мегдана на другата България »

Телефон за връзка – 0033 609 738 633 (Франция)

Други статии

Коментари

be the first to comment on this article

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Отиди до TOP